Patelnie grillowe stają się coraz większym „must have”. Sezon letniego grillowania nie trwa wiecznie, a większość z nas lubi dobrze usmażone potrawy z grilla. Idealnym zastępstwem na czas zimowo jesienny są właśnie patelnie grillowe, które zapewnią doskonałe przyrządzenie jedzenia.  Beztłuszczowa patelnia grillowa jest doskonałym sposobem tworzenie dietetycznych dań. Jak wybrać właściwą by służyła nam przez długie lata? Dobre rozpoznanie w materiałach, z których obecnie produkuje się najlepsze patelnie i inne akcesoria do kuchni.

Rodzaje patelni grillowych

Wybierając patelnie warto rozważyć kilka możliwości. Producenci oferują nam je w kilku kształtach. Możemy wybrać tradycyjną okrągłą lub kwadratową. Jednak  to co powinno wyróżniać patelnię grillową to z pewnością mocno pofalowane dno. To dzięki niemu wyciekający z potraw tłuszcz jest odprowadzany. Tworzą one swojego rodzaju kanały odprowadzające zarówno tłuszcz jak i wodę. Jeżeli chcemy by nasze potrawy można było najpierw podsmażyć a potem upiec, należy wybrać taką patelnię, którą bez przeszkód włożymy do piekarnika. Jest to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie ponieważ z łatwością przygotujemy całe danie na jednej patelni. Takie patelnie bardzo często posiadają odpinaną rączkę lub wykonaną ze stali. Patelnia grillowa na indukcję również nie będzie trudna do znalezienia. Wystarczy, że do ich budowy wykorzystano specjalne systemu i korzystanie z niej nie będzie problemem w żadnych warunkach.

Materiał

Przy wyborze patelni należy zastanowić się z jakiego materiału będzie wykonana najlepsza patelnia. Czy ma to jakieś znaczenie dla naszych potraw? Każdy metal ma inne właściwości, dzięki temu wykonane z nich przedmioty mogą nagrzewać się w innym odstępie czasu.

  • Patelnie aluminiowe są przede wszystkim lekkie i szybko się nagrzewają.
  • Patelnie żeliwne – najlepiej rozprowadzają ciepło i utrzymują stałą temperaturę. Doskonale sprawdzają się na indukcji i do piekarnika. Zdania na temat używania patelni żeliwnych są podzielone ze względu na przenikanie żelaza do potraw. Dla jednych będzie to zaleta, dla drugich czynnik dyskwalifikujący.
  • Stalowe patelnie – wykonywane z metalu wysokogatunkowego a właściwie mieszanki zdecydowanie najgorzej przewodzą ciepło. Jednak są najbardziej odporne na uszkodzenia, korozje i ogólne zużycie. Tak jak w przypadku patelni żeliwnych, z powodzeniem można z nich korzystać na indukcji i piec w piekarniku.

Powłoki patelni grillowych

Wybierając odpowiednią dla siebie patelnie, należy również dużą uwagę przyłożyć do powłoki, którą jest pokryta.

  • Najwięcej znajdziemy patelni z powłokami teflonowymi. Sprawiają, że potrawy do nich nie przywierają a ciepło rozprowadzane jest równomiernie. Niestety, teflon jest stosunkowo najbardziej delikatny. Przy użytkowaniu należy korzystać tylko z akcesoriów drewnianych i silikonowych. Metalowe noże czy widelce bardzo szybko zniszczą powłokę.
  • Coraz większą popularność zyskują powłoki ceramiczne, które są całkowicie beztłuszczowe, nieprzywierające i co najważniejsze doskonale rozprowadzają ciepło. Jest zdecydowanie bardziej wytrzymała i odporna na uszkodzenia od teflonu.
  • Najbardziej wytrzymałe są patelnie z powłoką granitową, która jest pewnego rodzaju hybrydą pomiędzy teflonem i granitem. Ma nieprzywierającą powierzchnię, jest bardzo wytrzymała przez co skrobanie po niej nożem nie wyrządzi żadnych szkód. Doskonale rozprowadza ciepło, dziki czemu potrawy są usmażone z każdej strony równomiernie.

Wybór patelni grillowej jest tylko pozornie prosty. Należy wziąć pod uwagę czynniki takie jak ilość osób dla której będą przygotowywane posiłki. Rodzaj potraw również ma znaczenie, ponieważ może znacznie przyspieszyć pracę w kuchni. Dla przykładu czerwone mięso, które potrzebuje najwięcej czasu na obróbkę cieplną doskonale będzie smażyło się na patelni żeliwnej, która utrzymuje długo stałą temperaturę. Natomiast białe mięso takie jak drób szybko przyrządzi się na patelni aluminiowej.

Konserwacja i utrzymanie w czystości

By patelnia grillowa mogła służyć nam długo musi być odpowiednio czyszczona i konserwowana. W przypadku patelni żeliwnych producenci wskazują, by przed pierwszym użyciem natrzeć dokładnie patelnie olejem, który zamknie kanaliki naturalnego żeliwa. Powłoki również należy specjalnie pielęgnować ponieważ są bardziej wrażliwe na uszkodzenia.

  • Jeżeli nie musimy nie korzystajmy z metalowych noży czy widelców do mieszania jedzenia na patelni. Nawet jeżeli pozwala na to producent. W ten sposób znacznie wydłużymy żywotność patelni.
  • Nie należy zalać patelni zdjętej prosto z kuchenki zimną wodą. Wystarczy  poczekać aż wystygnie i dopiero odmoczyć pozostałe resztki jedzenia. Nagła zmiana temperatury może uszkodzić powłokę.
  • Stosowanie do mycia szorstkich gąbek również nie jest wskazane.
  • Większość z obecnie produkowanych patelni nie nadaje się do mycia w zmywarkach.

Kiedy już wybierzemy właściwą patelnie, będziemy mogli cieszyć się grillowanymi potrawami cały rok. Jest to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż korzystanie z tradycyjnego grilla węglowego.

Ranking patelni grillowych 2018