Nóż elektryczny coraz częściej jest elementem zastępującym tradycyjne noże kuchenne. W przeciwieństwie do standardowego wyposażenia nie ma tutaj konieczności ostrzenia. Co więcej, wykorzystując ten rodzaj sprzętu kuchennego łatwiej pokroimy produkty twarde oraz włókniste. Nóż elektryczny występuje w kilku typach, które różnią się między sobą rodzajem ostrzy. Posiadają one także dużą przydatnych funkcji oraz zabezpieczeń, które stanowią istotną ochronę podczas czynności związanych z użytkowaniem. Dlaczego warto kupić takie urządzenie? Pod jakim względem jest korzystniejsze od standardowych rozwiązań? Jaki nóż elektryczny wybrać?

Nóż elektryczny do kuchni – charakterystyka urządzenia

Prezentowany sprzęt kuchenny wyróżnia się tym, że standardowa rękojeść zastąpiona została uchwytem mającym mechanizm elektryczny. Nóż elektryczny może wyróżniać się zasilaniem sieciowym albo akumulatorowym. Podkreślić należy jednak fakt, że na rynku częściej spotyka się produkty mające zasilanie o charakterze elektrycznym akumulatorowym. Są one bardziej praktyczne, ze względu na niewystępowanie ograniczeń, które związane są z długością przewodu oraz dostępnością gniazdka elektrycznego. Ten rodzaj sprzętu przeznaczonego do prac kuchennych nie emituje drgań podczas użytkowania. Co więcej, noże elektryczne są bezpieczne oraz łatwe w wykorzystaniu. Ponadto, dobry nóż elektryczny posiada także lampki mające działanie kontrolne, a także inne zabezpieczenia, wśród których wymienia się przyciski zwalniające ostrze. Spora ilość modeli oferowanych na rynku posiada w zestawie kilka ostrzy przystosowanych do krojenia różnych produktów żywnościowych. Istotną informacją jest także to, że ostrza tych urządzeń nie wymagają przeprowadzania żadnych zabiegów konserwujących. Dzieje się tak dlatego, gdyż bardzo często posiadają system samo-ostrzący.

Nóż elektryczny do kuchni – rodzaje ostrzy

Noże elektryczne posiadają następujące rodzaje ostrzy:

  • ostrze z dużymi ząbkami – pozwala na krojenie najtwardszych produktów żywnościowych, a więc surowych, włóknistych, a ponadto zamrożonych,
  • ostrze gładkie – przeznaczone do krojenia miękkich warzyw oraz owoców,
  • ostrze z małymi ząbkami – idealne rozwiązanie dla twardszych owoców i warzyw, a ponadto do krojenia chleba i mięsa po zastosowaniu obróbki termicznej.

Sprzęt ten może być wykonany ze stali nierdzewnej, a także posiadać plastikową obudowę. Co więcej, przydatnym elementem są wymienne końcówki. Dzięki wykorzystaniu noża elektrycznego niezwykle łatwe staje się krojenie plastrów o trzech grubościach: cienkich, średnich oraz grubych.

Podstawowe funkcje noża elektrycznego

Zasadnicze funkcje tego typu urządzenia są następujące:

  • obecność plastikowej ochrony, która zabezpiecza stronę mocowania noża dzięki czemu zmniejsza ryzyko skaleczenia podczas czynności montażowych i demontażowych,
  • lampka kontrolna informująca o podłączeniu do źródła energii elektrycznej,
  • bezpieczne wyłączanie – w urządzeniu znajdują się dwa przyciski – bezpieczeństwa oraz włącznik właściwy, do uruchomienia niezbędne jest zastosowanie jednego i drugiego.

Rodzaje noży elektrycznych – jaki wybrać?

W zależności od zastosowanych ostrzy wyróżnić można następujące modele noży elektrycznych:

  • nóż elektryczny do mięsa – posiada ostrze z dużymi ząbkami potrzebnymi do porcjowania surowego mięsa, a także innych twardych produktów,
    nóż elektryczny do chleba – wyposażony w ostrze z małymi zębami idealnie dopasowanymi do krojenia pieczywa, z dużą łatwością poradzi sobie także z twardszymi owocami oraz warzywami,
  • nóż elektryczny do warzyw – jest to model posiadający gładkie ostrze pozwalające na krojenie miękkich owoców i warzyw, tak w formie gotowanej jak i surowej.
    nóż elektryczny tarczowy – jest to inne określenie noża do kebaba, który najczęściej stosowany jest w restauracjach i innych punktach gastronomicznych.

Na jakie elementy należy zwrócić uwagę kupując nóż elektryczny?

Jaki nóż elektryczny kupić? Przystępując do zakupu określonego produktu uwzględnić należy następujące aspekty oraz parametry:

  • rodzaj zasilania (bezprzewodowy bądź przewodowy),
  • ilość ostrzy dołączona do zestawu,
  • moc noża elektrycznego – dostępne na rynku produkty posiadają moc w zakresie 100-200 watów,
  • zastosowane zabezpieczenia – wśród tych elementów wymienia się osłonę na palce, funkcje związaną z bezpiecznym wyłączaniem urządzenia oraz lampkę kontrolną. Najlepszy nóż elektryczny wyposażony jest dodatkowo w plastikową osłonę, która przytwierdzona jest do ostrza urządzenia. Takie rozwiązanie zapewnia bezpieczny montaż oraz demontaż ostrza,
  • jakość obudowy – oprócz funkcjonalności należy także zwrócić uwagę na jakość materiałów, z których produkt został wytworzony. Podczas dokonywania zakupu należy sprawdzić stan plastikowych rączek – czy nie trzeszczą i czy są do siebie dobrze dostosowane.

Jak dbać o nóż elektryczny?

O noże elektryczne należy dbać w taki sam sposób jak pozostały sprzęt kuchenny. W związku z tym po użyciu sprzętu trzeba go umyć wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i wysuszyć. W sytuacji, gdy ostrze można wyjąć z urządzenia, czyszczenie jest o tyle łatwiejsze. Odradza się mycia noży elektrycznych w zmywarkach, gdyż po pewnym okresie może pojawić się na nich rdza.

Ranking noży elektrycznych 2019