Osoby które często smażą naleśniki, doskonale wiedzą, że smażenie ich na zwykłej patelni na której przygotowujmy standardowe posiłki jest bardzo nie wygodne. Kształt patelni całkowicie nie nadaje się do smażenia naleśników. Dodatkowo jest to ogromna strata czasu. Patelnie do naleśników są znacznie cieńsze dzięki czemu szybciej się nagrzewają i smażą placki.

Po co osobna patelnia do naleśników?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo proste – dla ułatwienia życia sobie i swoim domownikom. Przygotowywanie konkretnych posiłków wymaga używania do nich specjalnych narzędzi. Zrobienie zupy bez garnka czy rondla jest niemożliwe. Podobnie jest z naleśnikami, jeżeli chcemy by były idealne należy korzystać z patelni do naleśników. Tradycyjne patelnie utrudniają ich obracanie, ze względu na ich konstrukcję. Wysokie ścianki najczęściej załamują placek, przez co musimy je podważać łopatką. Grubość patelni ma ogromne znaczenie dla szybkości smażenia.

Jaką patelnie do naleśników wybrać?

Kiedy już zdecydowaliśmy, że czeka nas zakup nowej patelni, należy zadać sobie kilka pytań, które pomogą wybrać nam tą właściwą. Naleśniki to potrawa różnorodna, której nie musimy wykorzystywać tylko do śniadań czy kolacji. Z powodzeniem możemy tworzyć z nich torty czy krokiety. Jest to jedno z pierwszych pytań na które trzeba sobie odpowiedzieć. W jakim celu będą wykorzystywane smażone naleśniki? W przypadku, gdy spożywamy je tylko w formie podstawowej. Możemy kupić patelnię niewielkich rozmiarów. Natomiast, gdy będą wykorzystywane jako podstawa innego dania warto zainwestować w większą. Głównym powodem jest wygoda. Składanie krokietów z maleńkich naleśników, i smażenie dużej ilości, jest niewygodne, czasochłonne i nie da satysfakcjonujących efektów końcowych.

Powłoka patelni

Przy wyborze każdej patelni zawsze zastanawiamy się nad powłoką, którą powinna być pokryta. Podobnie jest i w tym przypadku. Najlepsze na rynku są patelnie z powłoką ceramiczną i teflonową. Jaką więc wybrać? Każda z nich się doskonale sprawdzi. Powłoka teflonowa jest trwała i pozwala nam na smażenie bez tłuszczu. Przy smażeniu naleśników jest to bardzo istotne ponieważ patelnia polana olejem pozostawia na nich nieestetyczne sparzone olejem brzegi. Dla osób ceniących sobie dania z kategorii fit doskonale się sprawdzi. Jeżeli postanowiliśmy, że nasz wybór padł na patelnię teflonową, należy sprawdzić czy jest on autentyczny. Napis producenta nie jest żadną gwarancją. Na opakowaniu musi znaleźć się odpowiedni certyfikat.

Patelnie i inne naczynia kuchenne wykonane z ceramiki stają się coraz bardziej popularne. Mają takie same właściwości co teflon, a dodatkowo równomiernie się nagrzewają i co najważniejsze dla fanów tej powłoki, są oporne na zarysowania. Możliwość skrobania po nich nożem jest dla wielu największym atutem. W przypadku patelni do naleśników ta powłoka sprawdzi się doskonale ponieważ będą miały równomierny kolor na całej powierzchni, i tym samym będą się szybciej smażyć.

Hybrydą, która łączy wszystkie cechy jest powłoka granitowa. Pozwala ona na smażenie bez tłuszczu, równomiernie rozprowadza ciepło i jest znacznie trwalsza od powłok ceramicznej. Taka charakterystyka znacznie przeważa nad teflonem, na który trzeba uważać i używać do niego tylko drewnianych i silikonowych akcesoriów.

Wykonanie patelni do odpowiedniej kuchenki

Kupując patelnie warto zwrócić uwagę na to czy ta przeznaczona do naleśników nie jest zbyt cienka lub za gruba. Minimalna grubość to 4mm, wartości poniżej będą powodowały szybkie przypalanie się potrawy. Ma to duży wpływ na samą wytrzymałość patelni, delikatne uderzenie czy przegrzanie bardzo szybko ją zniszczą i będziemy zmuszeni do zakup nowej. W odwrotnym przypadku grube dno, będzie długo się nagrzewało, co również jest nie praktyczne. Dopasowanie patelni do naleśników względem kuchenki jest najtrudniejsze w przypadku kuchni indukcyjnej.

Patelnia powinna mieć delikatnie wklęsłe dno by nie rysować indukcji i jednocześnie powinna być stworzona z materiałów, które najlepiej sprawdzają się przy takiej kuchence. Należy wybierać patelnie stalowe i żeliwne. Wszystkie pozostałe znacznie gorzej przewodzą ciepło.

Przy wyborze patelni do naleśników jak i każdej innej warto zwracać uwagę na sposób rozprowadzenia ciepła po powierzchni. Współcześnie coraz więcej patelni dobrej jakości wyposażone są w specjalne systemy, które to umożliwiają. Stosuje się indukcyjny przekaz energii, struktura plastra miodu czy kanały termiczne. Kolejną ważną częścią jest rączka, która nie może przewodzić ciepła.

Pozornie wydaje się, że wybór patelni do  naleśników jest łatwy i nie przysporzy nam problemów. Warto się dobrze zastanowić i dokonać przemyślanego zakupu. W ten sposób nie zawiedziemy się jakością smażonych naleśników. Zainwestowanie raz w porządniejszą patelnie jest znacznie bardziej ekonomiczne od ciągłego kupowania tanich patelni w markecie. Kupując produkt dobrej jakości ze wszystkimi należnymi certyfikatami, będziemy mogli cieszyć się nim przez długie lata, bez wpływu na jakość naleśników.

Ranking tabletek do zmywarek 2018

Incoming search terms:

  • patelnia do naleśników ranking