Ostrzałka do noży jest bardzo prostym urządzeniem, które nie zmieniło zbytnio swojej konstrukcji od kilkudziesięciu lat. Dlaczego? Prostota rozwiązania wiąże się z ogromną skutecznością. Ostrzałka składa się z dwóch kamieni, pomiędzy  które wkłada się nóż. Tradycyjne rozwiązanie jest wykorzystywane do dziś, ze względu na swoją  prostotę i skuteczność. Jednak wraz z biegiem czasu zaczęto tworzyć unowocześnione wersje. Dlatego spotkamy zarówno ostrzałki tradycyjne jak i elektryczne. Został w nich odwróconych system działania.

W ostrzałce ręcznej porusza się nóż, który jest ostrzony, natomiast wersja elektryczna zakłada obracające się kamienie. Jest to rozwiązanie, które jednocześnie może znacznie nam ułatwić to pozornie łatwe zadanie i jednocześnie wydłużyć nam pracę. Ostrzałek używa się nie tylko do noży kuchennych, które są najprostszym zadaniem do podołania. W grę wchodzą również siekiery, narzędzia ogrodowe, nożyce krawieckie i wiele innych przedmiotów, które bardzo trudno naostrzyć ostrzałką elektryczną. Dzieje się tak ze względu na samą konstrukcję urządzenia i jakość jego wykonania.

Wykonanie i jakość kontra narzędzia do naostrzenia

Jak widać wybór odpowiedniej ostrzałki jest tylko pozornie prosty. Pierwszym najważniejszym kryterium wyboru jest jej przeznaczenie. Jeżeli mamy pewność, że nasza ostrzałka będzie musiała poradzić sobie tylko z nożami kuchennymi, to zakup wersji elektrycznej nie jest złym rozwiązaniem. Sprawa komplikuje się gdy w naszej kuchni znajdują się noże ceramiczne, ostrzone laserowo lub inne, które wykorzystują niestandardowe metody pierwotnego ostrzenia. Oczywiście możemy próbować wykonać to zadanie, jednak kluczową rolę odgrywa wtedy jakość urządzenia, które planujemy kupić. Bardzo często ten rodzaj urządzeń jest słabej jakości przez co wykonane z twardszych materiałów noże mogą pozostać niewzruszone. Najtańsze ostrzałki elektryczne można znaleźć już od 30 zł, nie warto przywiązywać do nich większej uwagi. Porządne urządzenie elektryczne może być kilkukrotnie droższe.

W przypadku, gdy do naostrzenia mamy siekierę, bądź inne narzędzie, które ma szerokie i grube ostrza nie pozostaje nam nic innego jak użycie ostrzałki ręcznej. Konstrukcja urządzenia elektrycznego fizycznie nie pozwala na umieszczenie w nim tak dużego ostrza. A samodzielnie wykonywane modyfikacje mogą być bardzo niebezpieczne. Dodatkowo ostrza narzędzi ogrodowych są bardzo twarde, przez co ostrzałka elektryczna zwyczajnie nie jest w stanie poradzić sobie z tego typu ostrzeniem. Ręczne ostrzałki są zdecydowanie bardziej uniwersalne. Można je wykorzystać do obu typów zadań.

Ostrzałka do noży kuchennych – jak wybrać najlepszą?

Kiedy mamy pewność, że nigdy nie przyjdzie nam używać ostrzałki do celów innych niż naostrzenie noży kuchennych możemy się zastanowić jak wybrać tą właściwą i czym się kierować przy wyborze. Jak już wiadomo, na rynku są dwa rodzaje ostrzałek. Można założyć, że oba doskonale sprawdzą się do naostrzenia narzędzi kuchennych.

  • Jakość – jeżeli chcemy by ostrzałka służyła nam przez długie lata wybierajmy takie, których ostrza wykonane są z możliwie najtwardszej stali. Pozwoli to na powolniejsze ścieranie się, dzięki czemu ostrzałka będzie dłużej wydajna. Kupując ostrzałkę najlepszej jakości nie będziemy musieli się martwić, że po kilku ostrzeniach będzie trzeba przeprowadzić ten sam zabieg dla ostrzałki. Tępe noże w ostrzałce mogą zniszczyć nasze akcesoria kuchenne.
  • Wykonanie – zaraz po wysokiej jakości ostrzy ważne jest by np. obudowa była mocna i chroniła nasze dłonie przed zacięciem. Odpowiednio wyprofilowany uchwyt pomoże nam trzymać ostrzałkę pewnie w dłoni. Możemy znaleźć też urządzenia, które posiadają uchwyt, który możemy przymocować do blatu, dzięki czemu ostrzenie staje się bezpieczniejsze.
  • Ergonomiczny kształt. Dla wielu osób będzie miało to bardzo duże znaczenie. Ostrzałki elektryczne zajmują więcej miejsca w szafce, a nie są używane codziennie. Dlatego mogą być nieco uciążliwe w przechowywaniu.

Ostrzałka do narzędzi ogrodowych – czym się kierować przy zakupie?

Na początku warto założyć, że najlepszą ostrzałką do siekiery będzie ostrzałka ręczna. Oczywiście w przypadku, gdy chcemy zainwestować w urządzenie większe pieniądze, z pewnością znajdziemy na rynku takie, które z łatwością sobie poradzą. Kryteria są zbliżone do ostrzałek dla  noży kuchennych jednak warto zaznaczyć kilka istotnych spraw.

  • jakość ostrzałki bez wątpienia musi być na najwyższym poziomie. Ostrzenie narzędzi ogrodowych wymaga dużej siły przez co słaby materiał ostrzący nie zda egzaminu.
  • mocna obudowa najlepiej ochraniająca palce jest doskonałym rozwiązaniem, gdy nie chcemy się przypadkowo zaciąć, co mogłoby wyrządzić duże szkody
  • szczelina – kupując ostrzałkę należy sprawdzić czy jest ona wystarczająco duża  by pomieścić ostrze siekiery czy topora.

Jak widać dobranie odpowiedniej ostrzałki jest dość proste jeżeli kierujemy się odpowiednimi kryteriami. Jeżeli chcemy ostrzałkę, która będzie odpowiadała zarówno nożom kuchennym stalowym, ceramicznym siekierom i innym narzędziom o równym przeznaczeniu, wielkości i twardości warto zainwestować w porządną ostrzałkę diamentową. Poradzi sobie z każdym metalem, a dodatkowo jest bardzo wytrzymała.

Ranking ostrzałek do noży 2018