Młynek do soli i pieprzu jest jednym z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Wielu kucharzy i szefów kuchni, a coraz częściej i zwykli konsumenci, wybierają młynki do mielenia ziaren pieprzu podczas gotowania, ponieważ świeżo zmielone nadają potrawie doskonały smak i aromat. W sprzedaży dostępne są zarówno urządzenia do ręcznego mielenia, jak i nowoczesne, elektryczne młynki. Ogromna liczba proponowanych przez producentów produktów o ciekawym designie i kolorystyce stawia przed kupującymi wyzwanie związane z właściwym wyborem urządzenia, by wytrzymało próbę czasu i jak najdłużej spełniało swoją funkcję w kuchni. Zatem: jaki młynek elektryczny do pieprzu wybrać, by był funkcjonalny i niezawodny.

Dobry młynek elektryczny do pieprzu – wybieramy najlepszy młynek!

Niezależnie od tego, czy kupującym jest osoba sporadycznie gotująca w kuchni, gospodyni, czy profesjonalny kucharz, dobry młynek elektryczny do pieprzu musi charakteryzować się wytrzymałością i niezawodnością. Na pewno trudniej będzie wybrać najlepszy młynek do pieprzu i soli, jeśli do tej pory nie korzystano z tego typu rozwiązania. Nie trzeba wydawać fortuny, aby zakupiony zestaw był wysokiej jakości i służył przez wiele lat.  Solidnie wykonany młynek powinien posiadać dobrej jakości mechanizm, zdolny rozkruszyć nie tylko ziarna pieprzu, ale i również szorstkie kryształy soli morskiej czy całe przyprawy. Dlaczego lepszym wyborem jest młynek elektryczny, a nie manualny? Odpowiedź jest bardzo prosta: obecnie, urządzenia są funkcjonalne- pozwalają na pracę przy użyciu jednej ręki oraz tak tanie, że wybór wydaje się być oczywisty. Stosowanie elektrycznego młynka do pieprzu pozwala na szybkie zmielenie przyprawy, a co za tym idzie, w dużych ilościach przy małym nakładzie pracy, co wpływa na zaoszczędzenie czasu. Wiele urządzeń, oprócz podstawowej funkcji mielenia przypraw posiada także inne (np. diody LED), które czynią je wyjątkowymi.

Co możemy mielić w młynku?

Z uwagi na swoje przeznaczenie, elektryczne młynki służą do mielenia przypraw w postaci ziaren i/lub kryształów. Najczęściej, ze względu na powszechność i uniwersalność, wykorzystywane są do rozdrabiania ziaren pieprzu (czarnego, białego, czerwonego, zielonego, cayenne, syczuańskiego) oraz soli (białej, czerwonej, czarnej, himalajskiej).

Jaki elektryczny młynek kupić?

Kupując młynek elektryczny do soli i pieprzu można zauważyć, że niektóre z nich będą różnić się budową wewnętrzną, a kształt, kolor i wielkość to cechy dekoracyjne urządzenia. Są wśród nich:

  • młynki elektryczne żarnowe, czyli takie, które rozwiązaniem przypominają młynki ręczne, ponieważ elementem mielącym ziarna są żarna, dające również możliwość regulacji grubości mielenia. Żarna w młynku mogą być wykonane z różnych materiałów, na przykład ze stali czy ceramiki.
  • młynki elektryczne żarnowe, czyli urządzenia posiadające ostrza, bez funkcji regulacji poziomu mielenia. Zmielone ziarna pieprzu lub soli są w tym przypadku rozdrabniane na drobny, jednolity proszek. Wadą takich produktów, zwłaszcza jeżeli konsumentowi zależy na jak najwyższej jakości zmielonej przyprawy jest ich nagrzewanie się podczas dłuższej pracy, co niesie ze sobą podgrzanie również przyprawy i obniżenie jej cennych właściwości.

Jeśli wybór padnie na zakup młynka elektrycznego posiadającego ostrza, warto także zwrócić uwagę na to, z jakiego materiału został wykonany. Elektryczny młynek do pieprzu jest najlepszy, gdy noże zostały zrobione ze stali nierdzewnej, która w przeciwieństwie do innych tworzyw, zapewnia wysoką ostrość krawędzi.

Podczas zakupu właściwego młynka do mielenia soli i pieprzu ważna jest także liczba obrotów i jego moc. Jeśli urządzenie służyć ma do doraźnego przyprawiania potraw, lepszym wyborem będzie młynek elektryczny wolnoobrotowy o dużych żarnach- im wolniejsza praca mechanizmu rozdrabniającego przyprawę, tym lepszy będzie jej aromat. W przypadku wykorzystania urządzenia do pracy w kuchni restauracyjnej, ważne będzie zwrócenie uwagi na jego wydajność oraz moc, które podane są na opakowaniu przez producentów. Młynki elektryczne o wydajności około 45 gramów/minutę nadają się do użytkowania w warunkach domowych, natomiast te o wartości powyżej 120 gramów/minutę do profesjonalnego wykorzystania w restauracjach. Ze względu na moc urządzenia, wyróżnić można te o niskiej- poniżej 100 W, których praca może być utrudniona przez częste zacinanie się oraz te o wysokiej- do 300 W, co zapewnia płynne i wydajne działanie. Ostatnim aspektem, by wybrać dobry młynek do pieprzu, jest jego obudowa. Niepodważalnie stanowi to kwestię osobistych preferencji, niemniej jednak warto zwrócić uwagę, z jakiego materiału została wykonana. Jeśli młynek, na wzór tradycyjnego, został wykonany z drewna, ważne jest jego właściwa impregnacja. Natomiast w przypadku metalowych elementów obudowy należy sprawdzić, czy zastosowana została do tego stal nierdzewna. Sposób zasilania urządzenia również może mieć znaczenie, w sytuacji częstego przemieszczania się po kuchni. W tej sytuacji warto wybrać elektryczny młynek do soli i pieprzu zasilany na akumulator/baterie, co jest bardzo wygodne.

Jak otworzyć elektryczny młynek do pieprzu?

Większość elektrycznych młynków do soli i pieprzu zbudowana jest w podobny sposób. W celu nasypania ziaren przyprawy do urządzenia, należy otworzyć nakrętkę w korpusie, przekręcając ja przeciwnie do ruchu wskazówek zegara.

Ranking noży elektrycznych 2019