Oferowane dzisiaj maszynki do mielenia mięsa znacznie różnią się w porównaniu do swoich poprzednich wersji. Znaczącą różnicą jest wprowadzenie silnika i systemu ślimaków, którym została zastąpiona ręczna dźwignia. Taka zmiana powoduje to, że często nie wiemy, jakie parametry maszyny są istotne. Zatem, jak wybrać najlepszą maszynkę do mięsa?

Ranking maszynek do mielenia mięsa Marzec 2024

Ranking ułożony jest według popularności kategorii produktów w serwisie nokaut.pl. Wszystkie linki występujące w zestawieniu są linkami affiliacyjnymi, dzięki którym zarabiamy i możemy rozwijać nasz serwis.

Rodzaje maszynek do mięsa

Mimo iż nie cieszą się już popularnością, ręczne maszynki do mielenia mięsa nadal są dostępne w sprzedaży. Proces mielenia przy pomocy maszynki tego typu odbywa się dzięki ciężkiej pracy użytkownika. Użytkując ten sprzęt, jesteś zmuszony do kręcenia korbką, która porusza ślimakiem umieszczonym wewnątrz i mieli mięso. Ręczne maszynki do mielenia są ciężkie, nieporęczne, ale wysoce trwałe.

Elektryczne maszynki do mielenia mięsa polecamy osobom, które chcą zmielić wybrany przez siebie produkt stosunkowo małym nakładem pracy. W tym przypadku prawie cały proces odbywa się w pełni automatycznie, a dzieje się to dzięki zastosowaniu silnika. Dlaczego prawie? Otóż nie każda maszynka posiada odpowiednio duży otwór służący do wkładania mięsa, dlatego przed przystąpieniem do mielenia konieczne może być pokrojenie produktu na mniejsze kawałki.

Wydajność maszynki do mielenia mięsa

W przypadku maszynek do mięsa wydajność podawana jest w kilogramach na minutę. Jak łatwo można wywnioskować, wartość ta określa, ile kilogramów mięsa będziemy mogli zmielić w ciągu jednej minuty.

Jeśli zależy Ci na tym, aby wydajność urządzenia była bardzo dobra, wybierz maszynkę zdolną do zmielenia przynajmniej kilograma produktu w ciągu minuty. Dzięki temu przetworzenie nawet dużej ilości mięsa nie zajmie dużo czasu.

Moc maszynki – jaka powinna być?

Aby możliwe było zmielenie mięsa dowolnej klasy i jakości, wybierz maszynkę charakteryzującą się mocą przynajmniej 500 W. Pozwoli ona na błyskawiczne przetwarzanie dowolnych ilości mięsa, a także ograniczy zjawisko przegrzewania, które często towarzyszy słabszym urządzeniom.

Końcówki w maszynce do mięsa

Jednym z głównych elementów każdej maszynki do mięsa są specjalne końcówki, które nakręcamy na otwór wylotowy. Dzięki nim możliwe jest przetworzenie lub wykonanie nie tylko mięsa i produktów mięsnych, ale również owoców, warzyw, serów, czy makaronu.

Wybierając własną, najlepszą maszynkę do mielenia mięsa zadbaj o to, aby posiadała ona w zestawie wiele, różnych końcówek, sitek, czy nasadek. Pamiętaj też, że urządzenie będzie wszechstronne jedynie wtedy, gdy będziesz mieć możliwość zastosowania wielu konfiguracji.

Zwróć również uwagę, czy wybrana przez Ciebie maszynka posiada w zestawie popychacz. Najczęściej występuje on w formie walca lub prostopadłościanu, dzięki któremu w łatwy sposób przepchasz mięso do wnętrza urządzenia. Ponadto obecność tego akcesorium znacząco poprawia bezpieczeństwo użytkowania.

Wybranie najlepszej maszynki do mielenia mięsa wymaga skupienia się na kilku parametrach takich, jak moc, wydajność, czy generowany hałas. Wartości te są jednak łatwe w interpretacji, dlatego nie będziesz miał problemów z określeniem, jakie będą odpowiednie do planowanych przez Ciebie zastosowań. Większą uwagę poświęć wyposażeniu, ponieważ to akcesoria definiują możliwości użytkowe danego urządzenia.

Nie zapomnij napisać w komentarzu, jaką maszynkę wybrałeś! Sprawdź również nasz ranking, który jest poniżej.

Oceń