Praca w kuchni daje wiele satysfakcji, szczególnie gdy uda nam się stworzyć fantastyczne danie, które trafi w gusta wielu osób. Jednakże jest ona ciężka i wymaga wiele cierpliwości. Dlatego też warto inwestować w różnego rodzaju urządzenia, które sprawią, że radość z przygotowywania posiłków będzie jeszcze większa. Jednym z takich sprzętów jest malakser. Zasadniczą korzyścią wynikającą z zastosowania wskazanego urządzenia jest to, że łączy w sobie możliwości wielu przyrządów kuchennych. Dzięki temu oszczędza czas i miejsce, które byłoby zajęte przez osobne urządzenia. Jednakże wybór odpowiedniego robota nie jest wcale łatwy. Na rynku jest bardzo wiele różnorodnych modeli.

Co to jest malakser?

Malakser należy do urządzeń o charakterze wielofunkcyjnym. Jest to robot kuchenny, który pozwala na rozdrabnianie, ubijanie, mieszanie, tarcie i wiele innych czynności potrzebnych do wykonania podczas prac kuchennych. Dzięki temu przy jego wykorzystaniu można wykonać większość żmudnych oraz pracochłonnych zadań. Wskazane urządzenia ma wbudowane ostrza, które skutecznie kroją i siekają produkty żywnościowe. Zaawansowane modele pozwalają na ubijanie piany, przygotowywanie sosów, a także wyrabianie ciasta do słodkich wypieków. Urządzenie zostało tak opracowane, aby zapewnić równoczesne krojenie oraz mieszanie produktów.

Jakie może być zastosowanie malaksera?

Opisywany rodzaj robota kuchennego pozwala na szerokie zastosowanie, które skutecznie oszczędza wysiłek, jaki należy ponieść podczas czynności wykonywanych w kuchni. Wielofunkcyjne urządzenie może być wykorzystywane jako:

  • malakser do warzyw – określone urządzenie pozwala na krojenie, siekanie oraz tarcie warzyw i owoców,
  • malakser do ciasta – zastosowanie robota pomaga w mieszaniu i wyrabianiu ciasta,
  • malakser ręczny zapewnia uzyskanie idealnej piany z białek i otrzymania wspaniałych sosów, dipów, czy dresingów,
  • malakser może pełnić funkcję urządzenia pozwalającego na wyciskanie soku z warzyw i owoców oraz przygotowywania koktajli.

Dodatkowe funkcje urządzenia

Malakser kuchenny może mieć także wiele dodatkowych funkcji, które znaczenie ułatwią pracę niejednej pani domu. Najlepszy malakser, który można znaleźć na rynku umie nie tylko kroić, trzeć, ubijać czy mieszać. W zaawansowanych modelach umieszczone są tarcze i inne części wyposażenia, które doskonale wykonują zadania przypisywane urządzeniom takim jak sokowirówka, czy maszynka do mięsa. Bardzo dużą korzyścią droższych robotów kuchennych jest możliwość wstępnego, pulsacyjnego rozdrabniania, co nie powoduje obciążenia silnika. Co więcej, skutecznie rozdrabnia twarde oraz duże kawałki produktów żywnościowych.

Jaki malakser wybrać i kupić?

Podczas porównywania dostępnych na rynku modeli i zastanawiania się nad kwestią, jaki malakser wybrać, warto wziąć pod uwagę następujące elementy decydujące o przydatności urządzenia podczas prac wykonywanych w kuchni:

  • silnik urządzenia – w tej kwestii trzeba pamiętać o tym, że im większa jest moc wskazanego sprzętu, tym z większą ilością czynności sobie on poradzi. Dobry malakser może pełnić funkcję maszynki do mięsa, a także kroić całe i bardzo twarde warzywa. Mniejsza moc nie rozwiąże skutecznie problemu związanego z przerabianiem twardych produktów żywnościowych,
  • istotną kwestią są poziomy rozdrobnienia, co skutecznie umożliwia kontrole nad stopniem rozdrobnienia produktów. Takie działanie może odbywać się zarówno przez zastosowanie właściwego noża bądź tarki, ale także przez wybór trybu pracy malaksera,
  • wykorzystanie dobrych jakościowo materiałów – musi być on twardy, podstawa solidna, tak aby nie była podatna na wibracje silnika. Lepszą alternatywą jest hartowane szkło, ale wówczas określone urządzenie będzie dużo cięższe,
  • ważnym elementem jest długość kabla, która powinna pozwalać na podłączenie malaksera do gniazdka, które jest znaczenie oddalone od osoby wykonującej pracę,
  • trzeba także zwrócić uwagę na ilość obrotów na minutę – im będzie ona większa, tym urządzenie lepiej i szybciej poradzi sobie z przygotowaniem konkretnej potrawy. Podstawowa wartość określonego parametru kształtuje się na poziomie 250 obrotów na minutę. Zaawansowane malaksery osiągają wynik około 300 obrotów na minutę,
  • zestaw powinien zawierać różnego rodzaju ostrza, a także tarki, dzięki którym możliwe będzie rozdrabnianie produktów na różnorodne sposoby. Podkreślić należy fakt, że wskazane elementy muszą być wykonane ze stali nierdzewnej,
  • obecność antypoślizgowych stopek oraz łatwość czyszczenia urządzenia. Warto także zainwestować w sprzęt, który dysponuje wyświetlaczem pozwalającym na ustawienie trybu oraz czasu pracy.

Ile kosztuje malakser?

Ceny urządzeń różnią się w zależności od funkcjonalności malaksera. Im więcej dodatkowych parametrów tym cena jest wyższa. Najbardziej zaawansowane modele mogą kosztować nawet tysiąc złotych. Natomiast średnia cena określonego rodzaju robota kuchennego kształtuje się na poziomie 200-40 złotych. W przypadku tańszych urządzeń trzeba zachować szczególną ostrożność. W tym przypadku pod nazwą malakser ukrywać się może zwykły blender, który poza miksowaniem oraz rozdrabnianiem nie wykona żadnej innej czynności kuchennej.

Ranking malakserów 2019

Incoming search terms:

  • malakser ranking