Znasz to uczucie, gdy czekasz 15 minut na kuszącą smakiem i zapachem pizzę, ale okazuje się, że wcale nie jest taka dobra, jak się zapowiadała? Ciasto niedopieczone albo gumowate? Spód spieczony, a góra chłodna? Wszyscy znamy to uczucie, gdy chcemy pizzę jak z włoskiej restauracji, a wychodzi co najmniej przeciętna. Jak się okazuje, rozwiązanie problemu jest banalne i w zasięgu Twojej ręki – czy słyszałeś o czymś takim, jak specjalny kamień do wypiekania pizzy? W poniższym poradniku wyjaśnimy, czym jest i jak go wybrać.

Kamień do pieczenia pizzy – jak działa?

Kamieniem do pizzy nazywa się… kamień, na którym piecze się pizzę. Nie jest to jednak taki zwykły kamień. W odróżnieniu od tradycyjnej blachy, jest w zasadzie gwarantem wydobycia z pizzy tego, co najlepsze – chrupkiego ciasta i wspaniałego smaku. Wiele osób, które na przykład samodzielnie robią pizzę, próbuje dotrzeć „tego czegoś”, co mają pizze z najlepszych restauracji, ale nie mogą tego osiągnąć, mylnie sądząc, że problem tkwi w smaku. Otóż na ogół nie – właściwą przyczyną nieudanych wypieków jest najczęściej materiał, na którym są robione. Pizza z kamienia to lepszy pomysł niż pizza z blachy. Poniżej przestawiamy szereg zalet takiego rozwiązania.

  • Najlepsze kamienie do pizzy dają gwarancję chrupkiego spodu i wilgotnej góry, ponieważ równomiernie rozprowadzają ciepło i wchłaniają wilgoć.
  • Szybkość wypieku jest błyskawiczna – pizza będzie gotowa nawet w 5 minut.
  • Generalnie pizza o wiele mniej przywiera do kamienia niż do blachy.
  • Ciasto pizzy po prostu rośnie lepiej i szybciej, co tu ukrywać!

Jak używać kamień do pizzy?

Zasada używania jest dość prosta, chociaż musisz pamiętać o kilku rzeczach. Pizzę należy nakładać na kamień odpowiednią, na ogół drewnianą łopatką do pizzy. Warto posypać ją mąką, żeby pizza nie przyklejała się przed włożeniem do piekarnika. Jeżeli zaś chodzi o wyciąganie, polecamy po prostu delikatnie podważyć ciasto łopatką albo widelcem i delikatnie „poprzesuwać” w różne strony, żeby odkleiło się od kamienia. Potem po prostu wsuń łopatkę pod spód i wyciągnij pizzę. Kamień można też używać na grillu.

Jaki kamień do pizzy wybrać?

Na rynku znajdziemy kamienie okrągłe, prostokątne, duże i małe. O ile jednak kształt w większej mierze zależy od Twoich preferencji (to w końcu Ty decydujesz jako domowy kucharz), to decyzja, jaki materiał wybrać, wymaga pewnej wiedzy. Oto krótkie zestawienie, które może Ci w tym pomóc.

  • Kamień ceramiczny odlewany to najczęściej spotykany kamień w sklepach. Generalnie do jego zalet należy mała waga i duży wybór kształtów. Minusem natomiast może być to, że nie jest tak wytrzymały, jak inne materiały, i po dłuższym użytkowaniu, na przykład wskutek upuszczenia, może pęknąć. Dla mało wymagającego kucharza będzie dobrym rozwiązaniem.
  • Kamień granitowy należy raczej do grupy rzadziej stosowanych kamieni w wypiekach domowych. Jest o około 4 – 5 kg cięższy od ceramicznego, ale za to bardzo wytrzymały i łatwy w czyszczeniu. Słabo jednak nadaje się do pieczenia cienkich ciast, bo słabiej chłonie wilgoć ciasta i oddaje ciepło niż pozostałe typy. To będzie dobry wybór dla osoby, która preferuje pizze o grubym cieście.
  • Kamień szamotowy jest ulubionym wyborem wszystkich fanów wypiekania pizzy w domu. Może i waży całkiem sporo, jednakże ma jedną ogromną zaletę – jest niezwykle uniwersalny. Ma średnią wytrzymałość, ale jest ognioodporny, a więc doskonale sprawdzi się nie tylko w domu, ale również jako kamień do pizzy na grilla. To doskonały wybór zarówno dla mniej, jak i dla bardziej wymagających domowych kucharzy.

Jaki kamień do wypiekania pizzy kupić?

Wybór, jaki kamień do pizzy kupić, zależy zatem w większej mierze od twoich potrzeb. Jeżeli pieczesz nie tylko w domu, ale i poza nim – na przykład właśnie na grillu, to najlepszym wyborem będzie kamień szamotowy. Gdy nie jesteś wymagającym użytkownikiem i nie zawsze pieczesz pizzę domowej roboty, na przykład często jadasz mrożoną, to z pewnością dobry kamień do pizzy dla osoby takiej, jak Ty, to kamień ceramiczny odlewany. Jeżeli zależy Ci na ogromnej wytrzymałości i nie pieczesz pizz o zbyt grubym cieście, postaw na granitowy. Pamiętaj również, że nie zawsze najlepsze kamienie do pizzy to te, które są najdroższe w sklepie. Zwróć uwagę na materiał, kształt i opis.

Kamień zamiast blachy

Zdradziliśmy Ci, jak widzisz, sekret idealnej pizzy – to kamień, a nie blacha. Jeżeli zależy Ci na dobrych wypiekach i zastanawiałeś się, co jest nie tak z twoim piekarnikiem, to tutaj znajduje się Twoja odpowiedź. Blacha nie jest najlepszym wyborem, ponieważ nie wchłania ona wilgoci i kiepsko rozprowadza ciepło. W dodatku, bardzo często okazuje się, że ciasto po prostu do niej przywiera, a nie ma nic gorszego, niż rozwalająca się pizza. Tyle czasu włożone w uformowanie idealnej pizzy, a tu takie nieszczęście. Musisz wiedzieć, że żeby wydobyć idealny smak, zapach i doskonałą kruchość ciasta, potrzeba Ci czegoś lepszego niż amatorskie rozwiązania – potrzebujesz kamienia do pizzy, i to nie byle jakiego, bo z odpowiedniego materiału. Rozwiązanie problemu jest zatem proste i w zasięgu twojej ręki.

Swoją drogą, czy wiedziałeś o tym, że na takim kamieniu możesz piec nie tylko pizzę?

Ranking kamieni do pizzy 2019

Incoming search terms:

  • kamień do pizzy ranking
  • najlepszy kamień do pizzy
  • pizza na kamieniu ranking