Jeżeli wybór padł na płytę grzewczą do zabudowy, czas podjąć decyzję w kwestii jej rodzaju. Obecnie najczęściej wybierane są płyty gazowe i indukcyjne, jednak która jest lepsza? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w tym artykule. Porównamy w nim wszystkie, najważniejsze parametry i właściwości obu rodzajów płyt grzewczych. Zatem, zaczynamy!

Zasilanie płyt grzewczych: które jest lepsze i bezpieczniejsze?

Płyta gazowa, jak nazwa sama wskazuje, korzysta z gazu. Najczęściej jest to gaz ziemny dostępny w domowych instalacjach gazowych lub propan-butan z butli, które nabywamy na stacjach benzynowych, lub w specjalnych punktach sprzedaży.

Płyty indukcyjne to znacznie bardziej skomplikowana sprawa. Zasilane są prądem pochodzącym z instalacji elektrycznej w naszym domu. Nie może być to jednak zwykły prąd, a trójfazowy, czyli o natężeniu 400 V. Taki jest standard, ale są również płyty elektryczne, które mogą być z powodzeniem zasilane prądem 230 V. Różnica pomiędzy tymi rozwiązaniami jest taka, że pierwsze wymaga instalacji przez fachowca. Konieczne jest podłączenie płyty w specjalny, fachowy sposób, gdyż zrobienie tego nieumiejętnie może skończyć się nawet pożarem.

Mimo iż płyty elektryczne korzystają z prądu i w znacznej większości wymagają montażu przez osobę doświadczoną, w kategorii zasilania wypadają zdecydowanie lepiej. Prąd jest znacznie bezpieczniejszy w porównaniu do gazu, dlatego użytkowanie płyty również będzie bezpieczne. Dzieje się tak dlatego, że urządzenie wykorzystuje zjawisko indukcji, które charakteryzuje się tym, że nagrzewa wyłącznie metal, dlatego nie oparzysz się w momencie, kiedy omyłkowo dotkniesz płyty podczas gotowania.

Wygląd płyt grzewczych.

W tej kategorii również króluje płyta indukcyjna. Znaczna część urządzeń tego typu jest po prostu jednolitą taflą tworzywa z naniesionymi odpowiednimi oznaczeniami przycisków i pól grzewczych. Ponadto pod powierzchnią płyty znajduje się układ elektroniczny odpowiedzialny nie tylko za podgrzewanie garnków, ale również sterowanie gotowaniem. Co ważne, w sprzedaży występują płyty indukcyjne, które nie mają obudowy. Dzięki temu są nie tylko mniejsze, ale również łatwiejsze w użyciu.

Płyta gazowa to tak naprawdę górna część starej, dobrze znanej kuchenki gazowej. W tym przypadku mamy do czynienia z czterema palnikami, którymi najczęściej sterujemy przy pomocy pokręteł, które również bardzo dobrze znamy. Dlatego też sprzęt tego typu niczym się nie wyróżnia. To dobre, sprawdzone rozwiązanie, ale jedynie wtedy, kiedy masz możliwość korzystania z gazu.

Płyta gazowa, czy indukcyjna: która ma lepsze sterowanie?

Płyty indukcyjne w większości mają sterowanie dotykowe. Oznacza o nic innego, jak to, że będziesz musiał nauczyć się gotowania na nowo. Wyczucie mocy płomienia w tym przypadku jest zdecydowanie trudniejsze, dlatego początki obcowania z płytą indukcyjną mogą być trudne. Nie mniej, jednak na uwagę zasługuje fakt, że samo sterowanie gotowaniem jest niezwykle wygodne i w pełni bezpieczne.

Jeżeli miałeś dotychczas do czynienia z kuchenką gazową, bez wątpienia poradzisz sobie z obsługą płyty gazowej. Zasada sterowania jest taka sama, różnić się mogą natomiast jedynie szczegóły w postaci obecności lub braku zapalarki do gazu i sposobu jej użytkowania. Znaczna część modeli posiada element ten ukryty w pokrętłach, jednak są na rynku płyty posiadające osobny przycisk, po którego przyciśnięciu wyzwoli się iskra.

Koszty zakupu, uruchomienia i eksploatacji obu płyt

Najtańsza płyta gazowa czteropalnikowa kosztuje około 300-400 zł. Do tego należy dodać koszt ewentualnego przyłącza, który wynosi około 100-150 zł za metr bieżący. Możesz również zdecydować się na korzystanie z butli, wtedy musisz zakupić specjalną złączkę i właśnie butlę z gazem. Koszt obu elementów zamknie się w sumie 70 zł.

Z kolei płyta indukcyjna o tej samej liczbie pól grzewczych kosztuje około 1000 zł. Ponadto musisz zapłacić elektrykowi, który podłączy Ci tę płytę do instalacji. Koszt jego pracy waha się w granicach 100-200 zł w zależności od złożoności prac. Jeżeli nie masz w domu metalowych, przewodzących prąd garnków – musisz je kupić. Pełny zestaw zakupisz za kwotę około 200-300 zł.

Jak pokazuje nasze porównanie, płyty gazowe są zdecydowanie tańsze w zakupie i instalacji. Już za około 500 zł będziesz w stanie gotować na gazie w momencie, gdy chęć przyrządzania potraw na płycie indukcyjnej będzie kosztować Cię nawet 1500 zł. Jednak jak jest z kosztami eksploatacji?

Jak się okazuje, zupełnie odwrotnie. Nie chodzi tu jednak bezpośrednio o cenę prądu, ale o czas przygotowywania potraw, który jest krótszy w przypadku płyt indukcyjnych. Krótko mówiąc, ta sama potrawa przygotowywana na płycie gazowej będzie gotować się znacznie dłużej, niż na płycie indukcyjnej. Połączenie niskiego kosztu prądu z krótkim czasem gotowania sprawi, że zapłacisz mniej, a nawet będziesz wyraźnie oszczędzać!

Płyta gazowa, czy indukcyjna?

Wybierając najlepszą płytę grzewczą dla siebie, musisz sam wywnioskować, która spełnia Twoje wymagania. Jeżeli zależy Ci na niskim koszcie zakupu i uruchomienia – wybierz płytę gazową, która dodatkowo będzie prosta w obsłudze. Projektujesz lub modernizujesz kuchnię i stawiasz na nowoczesność? Płyta indukcyjna jest wprost stworzona dla Ciebie. Pamiętaj jednak o dokładnym rachunku zysków i strat, ponieważ decyzja o zakupie odpowiedniej płyty niesie za sobą pewne ryzyko i nie jest łatwa do zmiany.