Wraz z nastaniem jesieni Polacy masowo ruszają do lasów w poszukiwaniu grzybów- można powiedzieć, że jest taki nasz sezonowy sport narodowy. Jeśli natura jest łaskawa, przywozimy z takich wypraw całe kosze i pojawia się problem, w jaki sposób całe to dobro zachować na zimę. Jedną z popularniejszych i prostszych metod konserwacji grzybów jest ich suszenie. Kiedyś codziennym widokiem były sznury grzybów porozwieszane nad kuchnią, w pobliżu pieca, a w późniejszych latach na żeberkach kaloryferów. W epoce kuchni elektrycznych, minimalistycznych grzejników i innych udogodnień, grzybów nie ma gdzie suszyć, dlatego najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zakup specjalnej suszarki. Tylko jaką suszarkę do grzybów wybrać, żeby najlepiej spełniała swoją funkcję?

Pojemność i ilość sit

To dwa główne parametry od których zależy, ile grzybów będziemy w stanie wysuszyć jednorazowo. Domowa suszarka do grzybów ma zazwyczaj pojemność 9-13 litrów, choć zdarzają się na rynku także modele o pojemności 15 litrów. Te ostatnie przeznaczone są raczej dla wytrawnych grzybiarzy i i nie warto się na nie decydować przy mikrych zbiorach. Należy również pamiętać, że suszarka o większej pojemności ma większe gabaryty, a tym samym zajmuje więcej miejsca w kuchni. Z kolei zakup najmniejszej z dostępnych może spowodować konieczność suszenia ” na raty”, co z kolei pochłonie więcej czasu i prądu.

Bardziej niż pojemność, istotna jest ilość oraz wysokość sit, na których rozkładamy grzyby. Typowe modele, które można znaleźć na rynku oferują od 3 do 9 sit o wysokości około 5 cm. Oczywiście im więcej sit, tym więcej grzybów wysuszymy jednorazowo. Dobra suszarka do grzybów pozwala na zmniejszanie lub zwiększanie liczby sit w zależności od potrzeb. Bardziej luksusowe modele umożliwiają również podwyższanie ścianek sit, w sytuacji, gdy na przykład chcemy suszyć grzyby w większych kawałkach.

Moc i temperatura suszenia

Najsłabsze suszarki dostępne na rynku mają moc 100 W, najmocniejsze- około 500 W. Jaką suszarkę do grzybów kupić? Optymalne będzie urządzenie o mocy miedzy 200 a 400 W, które pozwoli na wysuszenie partii grzybów w ciągu 5-7 godzin. Suszarka o większej mocy oznacza krótszy czas suszenia, a ta o mniejszej- wydłuży cały proces.

Kolejnym ważnym zagadnieniem jest temperatura suszenia. Najlepsza suszarka do grzybów to taka, która zapewnia suszenie w temperaturze 70-80 stopni. Wyższa temperatura powoduje, że grzyby tracą wiele wartości odżywczych, niższa zaś nie tylko wydłuży czas, ale może sprawić, że grzyby nie wysuszą się dostatecznie i pojawi się na nich pleśń.

Jeśli chcemy suszyć nie tylko grzyby, warto wybrać bardziej uniwersalne urządzenie, jaki jest suszarka do grzybów i owoców. W odróżnieniu od najprostszych modeli, przeznaczonych tylko do grzybów, posiada ona możliwość regulacji temperatury pozwalająca w optymalny sposób suszyć owoce, warzywa czy zioła.

Warto zwrócić również uwagę na klasę energetyczną urządzenia, szczególnie jeśli planujemy często z niego korzystać. Energooszczędne modele są zazwyczaj droższe, ale dzięki nim oszczędzamy na rachunkach za prąd.

Inne przydatne funkcje i parametry

Na co jeszcze zwrócić uwagę, kupując suszarkę do grzybów? Znacznie wygodniejsze w użyciu są suszarki zbudowane z przejrzystych tworzyw, co pozwala na kontrolowanie procesu bez konieczności zdejmowania pokrywy. Ważne jest także, czy suszarka rozkłada się na części i czy jej elementy można myć w zmywarce.

Wśród dodatkowych funkcji oferowanych przez droższe modele, godna polecenia jest funkcja powietrza obiegowego. Zapewni ona równomierne rozprowadzenie ciepłego powietrza po suszarce, dzięki czemu wszystkie grzyby będą suszyły się w tym samym tempie. Bardzo wygodnym dodatkiem do suszarki jest też timer albo programator, który umożliwi ustawienie czasu suszenia.

Jak prawidłowo suszyć grzyby?

Właściwie należałoby zacząć od tego, dlaczego warto suszyć grzyby w domu? Pomijając oczywisty aspekt finansowy, susząc grzyby w domu starannie je oglądamy i do suszenia wybieramy jedynie zdrowe i ładne egzemplarze. Niestety, choć w sklepach suszonych grzybów nie brakuje, dość często klienci skarżą się na to, że kupili grzyby robaczywe, przesuszone (nadmiernie się kruszą) lub posiadające „dziwny zapach”. Takich niespodzianek możemy uniknąć, jeśli we właściwy sposób ususzymy własnoręcznie zebrane grzyby. A żeby takie były należy przestrzegać kilku prostych zasad.

Do suszenia wybieramy jedynie zdrowe okazy, pozbawione robaków czy pleśni. Najlepiej zacząć je suszyć zaraz po przyniesieniu do domu, nie przechowywać zbyt długo w lodówce, albo, co gorsza w foliowej torbie.

Przed suszeniem grzybów nie należy myć zanurzając w wodzie- bo w ten sposób niepotrzebnie wydłużamy cały proces. Najlepiej wyczyścić z igliwia „na sucho”, ewentualnie delikatnie przetrzeć wilgotną ściereczką.

Grzyby należy pokroić w plastry o równej grubości- w zależności od upodobań, można suszyć całe grzyby lub tylko ich kapelusze. Plastry grzybów trzeba porozkładać równomiernie na sitach, tak, żeby się ze sobą nie stykały.

Jak długo suszyć grzyby w suszarce? Wszystko zależy od mocy urządzenia i rodzaju grzybów, ale zazwyczaj trwa to około 6 godzin. Jeśli suszarka nie ma obiegu powietrza- warto w połowie czasu suszenia przełożyć górne sita na dół, a dolne ułożyć na górze. Prawidłowo wysuszone grzyby powinny być twarde i łamliwe, bez wyczuwalnej miękkości.

Ranking suszarek do grzybów 2018