Piekarnik jest urządzeniem o bardzo zbliżonych funkcjach względem kuchenki mikrofalowej. W obu tych urządzeniach możliwe jest przygotowanie lub podgrzanie smacznego posiłku, czy rozmrożenie zamrożonych produktów. Ponadto zarówno piekarnik, jak i kuchenkę mikrofalową umieścisz w zabudowie. Znaczącą różnicą jest natomiast wygląd, sposób wykorzystania, a także dostępna moc. Zatem, jaki piekarnik wybrać?

Piekarnik do zabudowy: gazowy, czy elektryczny?

W sprzedaży są piekarniki zasilane zarówno gazem, jak i prądem. Każde z tych urządzeń charakteryzuje się odmiennymi cechami, dlatego dobrze by było zastanowienie się, który typ będzie najlepszy do naszej kuchni.

Piekarnik gazowy do zabudowy to najczęściej spotykany w polskich domach typ tych urządzeń. Do zasilania wykorzystuje niezwykle popularny gaz ziemny, który dostarczany jest za pomocą gazociągu. Piekarniki gazowe nie są jednak zawsze bezpieczne. Decydując się na urządzenie tego typu, musisz mieć świadomość, że przez cały czas masz do czynienia z gazem, który w określonych warunkach może wyrządzić szkody.

Piekarniki elektryczne, z reguły są znacznie bezpieczniejsze w codziennym użytkowaniu. Jak sama nazwa wskazuje, zasilane są prądem. Dlatego też w miejscu, w którym umieścisz swoje urządzenie, musi znajdować się odpowiednie przyłącze. Warto zaznaczyć, że w wielu przypadkach możliwe jest wybranie jedynie piekarnika elektrycznego, dlatego cieszą się one coraz większą popularnością.

Wielkość piekarnika do zabudowy

Aby podjąć odpowiednią decyzję dotyczącą wielkości piekarnika do zabudowy, zastanów się, jak wiele posiłków będzie przygotowywać w nim Twoja rodzina. Jeżeli urządzenie będzie wykorzystywane każdego dnia przez dużą liczbę osób, ze względów ekonomicznych lepiej jest wybrać większy sprzęt. Ponadto istotną rolę odgrywa również wielkość kuchni. Krótko mówiąc, do niewielkiej kuchni duży piekarnik zwyczajnie nie pasuje.

Dla ułatwienia wyboru piekarniki do zabudowy możemy podzielić na: kompaktowe, standardowe, oraz powiększone. Piekarniki kompaktowe przeznaczone są do małych kuchni. Jeden z ich wymiarów został znacznie zmniejszony, dzięki czemu urządzenie nie zajmuje wiele miejsca. Wybierając taki piekarnik, zwróć uwagę na to, który wymiar został zmniejszony.

Piekarniki standardowe zazwyczaj charakteryzują się szerokością i wysokością wynoszącą około 60 cm. To najbardziej zaawansowane technologicznie urządzenia, które najczęściej znajdują swoje miejsce w kuchni. Warto zaznaczyć, że to właśnie oferta piekarników o standardowych wymiarach jest najobszerniejsza.

Dysponując piekarnikiem powiększonym, masz możliwość przygotowywania kilku potraw jednocześnie. Szerokość sprzętu tego typu wynosi nawet 90 cm, a głębokość 50 cm. Właśnie ze względu na wymiary, piekarniki powiększone zalecamy wybierać do większych kuchni, w których tak duże rozmiary sprzętu nie będą stanowiły problemu. Ponadto sprzęt ten powinien znaleźć miejsce w kuchni, z której korzysta duża liczba osób.

System wyjmowania potraw w piekarnikach do zabudowy

Wyjmowanie potraw znajdujących się na kratkach lub blachach może stanowić niemały problem. Dlatego coraz większa liczba producentów decyduje się na zaimplementowanie innowacyjnych systemów umożliwiających bezproblemowe wyjęcie potrawy z piekarnika. Najczęściej rozwiązanie to polega na zastosowaniu prowadnic teleskopowych, lub specjalnych wózków, dzięki którym blacha płynnie wyjeżdża z piekarnika wraz z upieczoną potrawą.

Funkcje i dodatkowe wyposażenie piekarnika do zabudowy

Najbardziej zaawansowane funkcje nowoczesnych piekarników do zabudowy to zastosowanie podwójnej komory, grill, rozmrażanie, czy termoobieg. Największą ciekawość budzi podwójna komora. Rozwiązanie to pozwala na upieczenie dwóch, różnych potraw w osobnych warunkach. Warto zaznaczyć, że w momencie użytkowania obu komór, zapachy się nie mieszają.

Funkcji grilla i rozmrażania nie będziemy wyjaśniać, dlatego skupmy się jeszcze na termoobiegu. Otóż funkcja ta ma za zadanie rozprowadzić ciepłe powietrze w komorze piekarnika w taki sposób, aby potrawy ustawione na różnych poziomach upiekły się równomiernie. Efekt ten osiągnięto dzięki zastosowaniu jednego lub dwóch wiatraków usytuowanych na ścianach piekarnika.

Jeżeli chodzi o wyposażenie piekarnika do zabudowy – powinno być jak najbogatsze. W standardzie zazwyczaj znajduje się jedna blacha i ruszt, jednak coraz częściej producenci decydują się powiększać swoje zestawy. I tak otrzymujemy nie tylko po jednej sztuce podstawowych akcesoriów, ale często cały komplet, jaki możemy wykorzystać. Ponadto najbogatsze zestawy posiadają również naczynia żaroodporne.

Jaki piekarnik do zabudowy?

Podczas wyboru piekarnika do zabudowy, przede wszystkim skup się na możliwościach, a także potrzebach. Trudno Ci będzie zamontować wybrany typ piekarnika, jeżeli dane miejsce nie będzie miało odpowiednich do tego predyspozycji lub właściciel mieszkania nie wyrazi zgody na montaż (przyjmując, że wynajmujesz mieszkanie w bloku). Dokładnie określ również, ile osób będzie wykorzystywać dane urządzenie, ponieważ jest to ważne przy dobieraniu jego wymiarów.

W podejmowaniu decyzji pomogą Ci opinie, a także ranking piekarników do zabudowy. Nie zapomnij podzielić się swoim wyborem w komentarzu!

Ranking piekarników do zabudowy 2018