Wbrew pozorom, gotowanie na parze w Polsce jest równie popularne, jak w krajach zachodnich. Wraz z modą na ten sposób przyrządzania potraw, pojawił się „bum” na urządzenia zwane parowarami. Mimo iż mamy je na rynku już od dłuższego czasu, wciąż niewiele osób wie, czym powinien charakteryzować się najlepszy parowar. Dlatego ten artykuł poświęcamy właśnie urządzeniom do gotowania na parze. Zobacz także nasz Parowar TOP 3 – ranking parowarów 2018. Opinie i najniższe ceny.

Jak działa parowar?

Jak łatwo można się domyślić, najlepszy parowar do gotowania wykorzystuje parę wodną. Jest ona wytwarzana za pomocą specjalnych grzałek umieszczonych w dolnej części urządzenia. Tam też znajduje się zbiornik na wodę, który zazwyczaj mieści jej około 2 litrów. Powyżej zbiornika znajdują się już tylko pojemniki na produkty.

Po napełnieniu dolnego zbiornika wodą wystarczy jedynie włożyć do pozostałych produkty, które chcesz ugotować, a następnie podłączyć urządzenie do prądu. W tym momencie możesz również ustawić żądany czas gotowania, po upłynięciu którego sprzęt zakończy pracę. Bardziej zaawansowane technologicznie parowary automatycznie dostosowują parametry do umieszczonych wewnątrz produktów, jednak koszt urządzeń tego typ jest bardzo duży, dlatego rekomendujemy ustawienia manualne.

Pojemniki w najlepszym parowarze

Głównym elementem konstrukcyjnym każdego parowaru są pojemniki na żywność, najczęściej umieszczone w pionie, jeden na drugim. Aby móc długo cieszyć się urządzeniem, wybierz najlepszy parowar z przynajmniej dwoma pojemnikami wykonanymi z solidnych materiałów.

Ponadto wybrane produkty posiadają również specjalne, mniejsze pojemniczki przeznaczone do ryżu, bądź przypraw. Je również warto posiadać, ponieważ pozwalają na przygotowanie aromatycznych potraw z wieloma dodatkami. Wiele urządzeń daje również możliwość demontażu dna poszczególnych pojemników, dzięki czemu możliwe jest przygotowanie większych kawałków mięsa lub warzyw.

Zbiornik na wodę – jaki powinien być?

Krótko mówiąc, zbiornik na wodę powinien być, przede wszystkim solidny. W znacznej części urządzeń tego typu na rynku wykonany jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu jego wytrzymałość na wysokie temperatury i uszkodzenia jest bardzo duża.

Ważne jest również to, aby dolewanie wody możliwe było bez konieczności wyłączania parowaru. Najczęściej odbywa się to poprzez specjalny otwór umieszczony na obudowie zbiornika. Należy jednak uważać, aby nie zamoczyć przycisków i wyświetlacza, które standardowo znajdują się w dolnej części podstawy.

Moc i zużycie energii przez parowar

Moc bezpośrednio odpowiada za czas nagrzewania wody i przygotowywania potraw, dlatego warto wybrać najlepszy parowar o możliwie jak największej mocy. Standardowe urządzenia tego typu dostępne w sprzedaży charakteryzują się mocą na poziomie 400 – 2000 W.

Wbrew pozorom, najlepsze parowary są urządzeniami energooszczędnymi i ekonomicznymi. Nie pozostają włączone przez dłuższy czas, dlatego nie potrzebują dużych ilości prądu. Przybliżony, miesięczny koszt użytkowania parowaru o bardzo dużej mocy wyniesie maksymalnie 5-7 zł, co jest kwotą niewielką w porównaniu do innych sprzętów AGD znajdujących się w kuchni, bądź łazience. Oczywiście, przy słabszych urządzeniach kwota ta jest jeszcze niższa.

Ponadto wiele urządzeń do gotowania na parze ma funkcję oszczędzania energii. Działa ona w ten sposób, że po zagotowaniu wody moc urządzenia ograniczana jest do niezbędnego minimum potrzebnego do podtrzymywania temperatury.

Dodatkowe funkcje i wyposażenie parowaru

Najlepsze parowary wyposażane są w znaczną ilość funkcji, dzięki którym gotowanie na parze jest znacznie łatwiejsze. Jedną z takich funkcji, które warto posiadać w parowarze, jest automatyczny timer. Dzięki niej nie musisz zastanawiać się, ile czasu musi gotować się dany produkt, ponieważ maszyna sama dostosuje czas gotowania. Do Ciebie należy jedynie wybranie odpowiedniej opcji w menu.

Funkcja przyspieszonego startu pozwala na zaoszczędzenie nie tylko znacznych ilości czasu, ale również zachowanie wartości odżywczych gotowanych produktów. Efekt ten osiągany jest poprzez uruchomienie urządzenia na maksymalnej mocy, aby po zagotowaniu wody zmniejszyć ją do minimum.

Jeżeli chodzi o dodatkowe wyposażenie, warto wybrać najlepszy parowar posiadający elementy takie, jak podkładka do jajek, tacki ociekowe, aromatyzer do ziół, czy schowek na kabel. Pierwsze trzy rzeczy pozwolą uzyskać znacznie lepszy smak gotowanych potraw, ostatnia opcja poprawia wygodę użytkowania parowaru.

Najlepszy parowar, czy garnki do gotowania na parze?

Różnice pomiędzy tymi rozwiązaniami są bardzo znaczące. Przytoczymy kilka z nich, jednak ostateczna decyzja zawsze należy do Ciebie. Najlepszy parowar jest urządzeniem elektronicznym w pełni automatycznym. Użytkownik ma za zadanie jedynie napełnić zbiornik wodą, włożyć produkty do poszczególnych pojemników i ustawić odpowiedni program. Nie trzeba sprawdzać stopnia przygotowania potrawy, czy zastanawiać się, ile czasu będzie się gotowała, dlatego zalecamy je osobom niedoświadczonym w gotowaniu na parze.

Z kolei garnki swoją konstrukcją przypominają standardowe naczynia do gotowania. Do gotowania na parze przy ich pomocy również wykorzystujemy kuchenkę gazową lub indukcyjną, a cały proces w pełni zależy od nas i naszego doświadczenia. Są jednak zdecydowanie tańsze w zakupie i użytkowaniu. Ponadto łatwiej utrzymać je w czystości.

Ranking parowarów 2018