Kawiarka jest bardzo popularnym przedmiotem szczególnie we Włoszech, ale ostatnio dużą popularność zyskuje także w Polsce. Służy do przygotowywania kawy, która swoim smakiem nie odstaje od tej z ekspresu. Wyglądem przypomina niewielki czajnik. Zbudowana jest z dolnego zbiornika, który podczas parzenia kawy wypełnia się wodą, sitka w kształcie lejka i górnego zbiornika – do którego trafia świeża, aromatyczna kawa, jako produkt finalny. Mechanizm działania opiera się o wzrost ciśnienia, pod wpływem którego, wrząca woda znajdująca się w zbiorniczku na samym dole, przepływa przez sitko wypełnione zmieloną kawą w efekcie czego górna komora kawiarki wypełnia się kawą.

Jak używać kawiarki? Instrukcja krok po kroku

Przygotowanie kawy w kawiarce to bardzo prosta sprawa i nie wymaga szczególnych umiejętności.

  • Należy rozkręcić kawiarkę i do dolnego pojemnika wlać ciepłą wodę
  • Do sitka z lejkiem należy wsypać ulubioną kawę, najlepiej jeśli będzie grubiej zmielona niż ta którą używa się do ekspresów ciśnieniowych; należy wsypać tyle, ile zmieści się do sitka – nie mnie, nie więcej, nie należy dociskać kawy łyżeczką lub palcami, tylko pozwolić jej na swobodne rozmieszczenie się w pojemniku
  • Kolejno należy dokręcić górną część kawiarki i postawić ją na płytę grzewczą (elektryczną, gazową lub indukcyjną)
  • Kawę należy zaparzać na małym ogniu i pilnować ekstrakcji – zdjąć kawę z kuchenki od razu po tym jak przestanie wypływać do górnego zbiornika, aby uniknąć jej gorzkiego smaku

Jaką kawiarkę kupić?

Najpopularniejszym materiałem, z którego wykonywane są obecne na rynku kawiarki, jest aluminium lub stal. Rzadziej, ale zdarzają się też kawiarki ceramiczne. Na co zwrócić więc uwagę podczas wyboru kawiarki i jaką kawiarkę wybrać?

  • Pojemność – warto przed zakupem kawiarki zastanowić się ilu osobom ma ona służyć tzn. ile jednorazowo kaw zazwyczaj przygotowujemy – czy robimy tylko jedną filiżankę dla siebie, czy też od razu pijemy kawę z całą rodziną; na rynku dostępne są kawiarki w których można zrobić kawę dla jednej osoby jak i takie dla większej liczby osób
  • Cena – nie należy kupować najtańszej kawiarki; dobra kawiarka posłuży na długie lata i warto zainwestować w nią nieco więcej niż minimum za które można kupić najtańszą kawiarkę; najtańsze produkty wykonane są ze słabej jakości materiałów, co sprawi, że szybko utracą swoją funkcje – przykładem w przypadku kawiarki są chociażby uszczelki przy filtrach, które w tanich modelach szybko się psują i tracą szczelność. Najlepsze kawiarki kosztują więcej niż kilkanaście złotych, ale warto zapłacić raz, aby cieszyć się jakością i dobrą kawą przez długie lata
  • Materiał z którego wykonana jest kawiarka – kawiarki wykonane z aluminium są zazwyczaj tańsze niż te wykonane ze stali, ale są za to bardziej kłopotliwe w codziennej pielęgnacji, gdyż nie można ich myć przy użyciu detergentów, gdyż aluminium może wchodzić z nimi w niebezpieczne reakcje i mogą powstać przebarwienia; kawiarki stalowe dodatkowo mają zazwyczaj gładkie powierzchnie, które o wiele łatwiej się myje niż kanciaste powierzchnie aluminiowych kawiarek.

Rodzaje kawiarek

Typ kawiarki jaką należy wybrać, będzie w dużej mierze zależał od rodzaju kuchni jaką mamy w domu. Kawiarki stalowe i aluminiowe oraz ceramiczne będą nadawać się do większości kuchenek (płyta gazowa, ceramiczna i elektryczna). W przypadku kuchni indukcyjnej, należy wybrać specjalną kawiarkę indukcyjną, dostosowaną do tego rodzaju kuchni.

Kawiarki dodatkowo można podzielić na kawiarki francuskie (często zwane zwyczajnie zaparzaczem) oraz kawiarki ciśnieniowe.

Kawiarka francuska

Mechanizm jej działania jest zupełnie inny niż tradycyjnej kawiarki ciśnieniowej. Zbudowana jest z dzbanka w którym znajduje się tłok, który pozwala na oddzielenie fusów z kawy od przygotowanego napoju. Zaletą tej kawiarki jest przede wszystkim to, że jest tania oraz praktyczna, ponieważ oprócz kawy, można zaparzyć w niej także liściastą herbatę; nie wymaga stawiania na kuchence, a przygotowanie w niej kawy jest niezwykle proste – należy zalać kawę wodą i oddzielić fusy za pomocą tłoka; wadą takiej kawiarki może być jednak to, że kawa stygnie podczas procesu zaparzania. Dodatkowo jeżeli kawa jest bardzo drobno zmielona to w przygotowanym napoju możemy znaleźć drobne fusy.

Kawiarka ciśnieniowa

Kawiarki ciśnieniowe są zazwyczaj droższe od zaparzaczy. Wymagają grzania na kuchence. Napar jest pozbawiony wszelkich fusów, gdyż znajduje się w osobnej komorze. Kawa pozostaje cały czas ciepła i nie stygnie podczas procesu parzenia.

Jaką kawiarkę wybrać?

Bez względu na to na jaki rodzaj kawiarki się zdecydujemy, to na prawdę bardzo przydatna rzecz. Pozwala cieszyć się aromatyczną i pyszną kawą w zaciszu własnego domu. Dodatkowo jej cena jest znacznie niższa niż cena ekspresów do kawy, a przygotowana kawa nie odbiega od tej z ekspresu. Kawa z kawiarki to bardzo dobra alternatywa dla kawy z ekspresu, można w niej przygotować bardzo dobrą kawę, która zaspokoi nawet największych kawoszy.

Ranking kawiarek 2019

Incoming search terms:

  • kawiarki ranking 2019