Jajka są bardzo dobrym źródłem zarówno witamin, jak i aminokwasów cennych dla naszego organizmu. Wartości odżywcze oferowane przez ten produkt doceniane są nie tylko przez sportowców, ale również przez osoby, które cenią sobie zdrowy tryb życia. Aby jajko miało jak najwięcej minerałów, konieczne jest odpowiednie jego przygotowanie. Zatem sprawdź, jak wybrać najlepszy jajowar!

Czym w ogóle jest jajowar?

Jajowar, jak sama nazwa wskazuje, służy do gotowania jaj. Urządzenia tego typu zazwyczaj posiadają miseczkę grzewczą, wkład na jajka, pokrywkę, pojemnik wyposażony w miarkę i igłę. Największą ciekawość zawsze budzi igła. Dzięki niej możemy przekłuć jajka w trakcie gotowania. Zabieg ten ma na celu zapobiegnięcie popękaniu skorupki, pod którą podczas gotowania rośnie ciśnienie.

Jak działa jajowar?

Jajowar działa bardzo podobnie, jak parowar. Urządzenie napełniamy wodą, wkładamy jajka i rozpoczynamy proces gotowania. Wraz ze wzrostem temperatury woda wyparowuje, a para wodna ogrzewa jaja, powodując ścinanie białka. W momencie, gdy cała woda wyparuje – sprzęt się wyłącza. Najważniejszą zaletą, która powoduje, że warto kupić urządzenie do gotowania jaj, jest to, że gotowanie przy jego pomocy następuje stopniowo, dzięki czemu jaja są bardzo dobrze ugotowane.

Jak duży powinien być jajowar?

Od wielkości jajowaru zależy to, ile jajek w tym samym czasie będziesz mógł ugotować. Jeśli potrzebujesz urządzenia dla większej rodziny, wybierz takie, które pomieści więcej jaj. Optymalnym wyborem w takiej sytuacji będzie urządzenie o pojemności nawet 5-7 jajek. Z kolei, gdy jesteś singlem, lub tworzysz rodzinę w konfiguracji 2+1, nie musisz kupować tak dużego jajowaru, wystarczy taki o pojemności 3 jaj.

Moc jajowaru

Czas gotowania podobnie, jak w przypadku innych urządzeń tego typu zależy od maksymalnej mocy. Jeśli zależy Ci na jak najkrótszym czasie gotowania jaj, wybierz urządzenie do gotowania jaj o większej mocy. Pamiętaj również, że moc rośnie wraz z pojemnością, dlatego większy jajowar powinien mieć większą moc maksymalną.

Stopień ugotowania jaj, sygnalizacja stanu urządzenia

Warto zaznaczyć, że jajowar jest urządzeniem, które pozwala na przygotowanie jaj o dowolnym stopniu ugotowania. Jest to główna zaleta sprzętu tego typu. Regulacja gotowania odbywa się za pomocą zastosowania odpowiedniej ilości wody. Skąd jednak wiadomo, ile wody użyć? Otóż w zestawie wraz z urządzeniem do gotowania jaj otrzymujemy specjalny pojemnik posiadający podziałkę oznaczającą poszczególne stopnie ścięcia białka. Wlewając wodę do tego pojemnika, a następnie do jajowaru masz pewność, że przygotowywane jajka będą ugotowane tak, jak sobie tego życzysz.

Wybierając urządzenie do gotowania jaj, pamiętaj również o tym, aby sprawdzić, czy i w jaki sposób sygnalizowany jest koniec jego pracy. Jest to bardzo ważne, ponieważ podgrzewanie sprzętu w momencie, gdy nie będzie w nim wody może zakończyć się nawet pożarem. Najczęściej koniec pracy sygnalizowany jest za pomocą sygnału dźwiękowego, który wyraźnie zwraca na siebie uwagę.

Ponadto zwróć również uwagę na to, czy wybrany przez Ciebie jajowar posiada termostat, który wyłączy urządzenie po osiągnięciu zbyt wysokiej temperatury.

Jajowar – opinie o urządzeniach

Jajowary mimo wszystko cieszą się bardzo dobrą opinią wśród wielu użytkowników. Doceniaja oni głównie niezwykle prostą obsługę, a także możliwość ugotowania jaj w dowolnym stopniu. Wszystko to w połączeniu z niską ceną sprawia, że urządzenia do gotowania jaj stają się coraz popularniejsze w polskich domach.

Ranking jajowarów 2018