Żadne urządzenie nie pozwala na przygotowanie tak smacznych frytek, jak właśnie frytkownica. Urządzenie te wydaje się zbędne w kuchni, jednak możliwości, jakie oferuje, sprawiają, że często pojawia się w polskich domach. Jeżeli jeszcze nie posiadasz własnej frytkownicy, przeczytaj nasz artykuł, w którym wyjaśniamy, jak ją dobrze wybrać!

Jakie mamy rodzaje frytownic?

W sprzedaży dostępne są urządzenia tradycyjne i frytkownice beztłuszczowe. Pierwszy typ oferowany jest najczęściej w formie specjalnej, elektronicznej misy, do której wlewa się dużą ilość oleju, a następnie wrzuca ziemniaki bądź produkty innego typu. Zaletą tego rozwiązania jest fakt, że możemy usmażyć nie tylko ziemniaki, ale również mięso, czy inne warzywa. Ponadto produkty przygotowane na głębokim tłuszczu charakteryzują się również wyjątkowym, niepowtarzalnym smakiem.

Frytkownice beztłuszczowe oferują zbliżone możliwości w porównaniu do swoich tradycyjnych odpowiedników. Jednak produkty spożywcze przygotowywane są w nich w niewielkiej ilości tłuszczu. Zatem to idealna propozycja dla osób, które preferują zdrowy tryb życia i odżywiania. Frytkownica na gorące powietrze, bo tak jest również nazywana frytkownica beztłuszczowa, do swojego działania wykorzystuje obieg powietrza znany z piekarników z termoobiegiem.

Pojemność i materiał misy frytkownicy. Kosz na frytki

Misa to główny element każdej frytkownicy, dlatego warto skupić się na jej pojemności. Zakup frytownicy z większą misą będzie oznaczał, że będziesz mógł przygotować większą porcję wybranej potrawy. Możliwość ta wiąże się również z pewnymi wadami. Pierwszą jest fakt, że będziesz zmuszony do użycia większej ilości tłuszczu, dlatego smażony produkt będzie nim bardziej nasączony.

Ponadto pojemność i wielkość misy definiuje rozmiary urządzenia, dlatego w przypadku bardzo dużych mis może ono być naprawdę duże. Warto o tym pamiętać, kiedy nie mamy zbyt dużo miejsca w kuchni. Przed zakupem musisz zastanowić się, jakiej wielkości misa będzie odpowiadać potrzebom Twojej rodziny.

Jeżeli chodzi o materiał, z jakiego wykonana jest misa frytownicy, powinien on być możliwie najtrwalszy. W pełni rekomendujemy rozwiązania ze stali nierdzewnej, bądź aluminium. Materiały te charakteryzują się wysoką odpornością na uszkodzenia, temperaturę, a także są łatwe w utrzymaniu czystości. Wiele frytkownic z misą wykonaną z materiałów tego typu posiada również specjalną powłokę zapobiegającą przywieraniu produktów.

Kosz jest tym elementem frytkownicy, do którego trafiają produkty przeznaczone do smażenia. Jego wielkość również powinna być dostosowana do potrzeb użytkownika. Jeżeli będzie zbyt mały, konieczne może okazać się gotowanie „na raty”, co zajmuje wiele czasu i jest nieekonomiczne. Najczęściej frytownice wyposażane są w kosze o pojemności 0,5-1,3 kg, dlatego każdy może dostosować ten element do własnych potrzeb.

Zabezpieczenia we frytownicy

Gotowanie we frytownicy niesie za sobą pewne niebezpieczeństwo, dlatego warto wybrać urządzenie posiadające pewne systemy czuwające nad naszym bezpieczeństwem.

Jednym z takich zabezpieczeń jest blokada otwarcia pokrywy. Uaktywnia się ona w momencie uruchomienia urządzenia i zapobiega otwarciu frytkownicy przed zakończeniem pracy. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której mógłbyś oparzyć się gorącym olejem.

Innym rozwiązaniem związanym z bezpieczeństwem użytkowania jest czujnik temperatury. Odpowiada on za to, aby frytkownica wyłączyła się w momencie, kiedy osiągnie zbyt wysoką temperaturę. W ten sposób możesz czuć się w pełni bezpiecznie, ponieważ, nawet gdy zapomnisz o procesie pieczenia, będzie on kontrolowany przez elektronikę.

Ranking frytkownic – czy warto?

Przed zakupem zdecydowanie warto sprawdzić najnowszy ranking frytkownic. Jeden z nich prezentujemy pod tekstem. Zawiera on najbardziej polecane przez użytkowników produkty, dlatego możesz mieć pewność, że wszystkie doskonale sprawdzą się w Twojej kuchni.

Ranking frytkownic 2017: